6 Ekim 2017 Cuma

ALTINORDU İDMAN YURDU
Arif Atılgan

İstanbul’daki en eski spor kulüplerini kuruluş tarihlerine göre sıralarsak:
1903 Bereket (Beşiktaş) Jimnastik Kulübü
1905 Galatasaray Spor Kulübü
1907 Fenerbahçe Spor Kulübü
1908 Üsküdar Anadolu Spor Kulübü
1908 Vefa Spor Kulübü
1908 Beykoz Spor Kulübü
1909 Altınordu İdman Yurdu
1911 Süleymaniye Spor Kulübü
1912 Anadoluhisarı Spor Kulübü
(Beşiktaş, Vefa, Beykoz futbol takımlarını sonraki yıllarda kurmuşlar.)

Altınordu, Kadıköy’ün Spor Kulübüdür. Renkleri Mavi-Kırmızı olup 1909 yılında İttihat Ve Terakki Cemiyeti üyeleri tarafından kurulmuştur. Kurucusu Raşit Aydınoğlu isimli öğretmendir. Kadıköy’deki Galatasaraylıların kurduğu da söylenir. O yıllarda Pazar günü oynandığı için Pazar Ligi denilen İstanbul Ligine katılmıştır.

Kulübün ilk ismi Uluslararası Terakki (ilerlemek) anlamında Progress İnternational ’dir.

1914 yılında Sadrazam Talat Paşa başkan olur. Bu yıllarda kulübün ismi Ziya Gökalp tarafından Altınordu İdman Yurdu olarak değiştirilerek Türkçeleştirilmiştir.

Kadıköy’de Papazın Çayırı olarak bilinen saha Modalı Union Clup tarafından kullanılmaktadır. 1914 yılında 1. Dünya Savaşı çıktığında Osmanlı’nın düşmanı konumunda olan İngilizler sahayı bırakıp giderler. 1915 yılında İttihatçıların el koyduğu saha onların takımı Altınordu’nun olur.

Altınordu iktidarın desteğiyle ekonomisini güçlendirmiş ve Fenerbahçe’den 7 oyuncu transfer etmiştir. Diğer yandan futbolcularını cepheye göndermeme ayrıcalığını kazanan tek kulüptür.

Bu şekilde 1915 yılında başlayan ve cuma günleri oynandığı için Cuma Ligi adı verilen ligde 1916-17 ve 1917-18 sezonlarında şampiyon olmuştur.

1916-17 Sezonu Sıralaması
1-Altınordu
2-Üsküdar Anadolu
3-Fenerbahçe
4-Süleymaniye
5-Galatasaray
6-Anadoluhisarı

1917-18 Sezonu Sıralaması
1-Altınordu
2-Fenerbahçe
3-Süleymaniye
4-Üsküdar Anadolu
5-Anadoluhisarı
6-Galatasaray

                   1916-17 ve 1917-18 Sezonlarında Şampiyon Olan Kadro

1. Dünya Savaşı sonrası İttihat Ve terakki Cemiyeti gözden düşmüş, Talat Paşa kulübün başkanlığından ayrılmıştır. Başkan yeniden Raşit Aydınoğlu olmuştur. Raşit Aydınoğlu 1921 yılında İttihat Sporu kurar ve sahayı sahiplenir.

Cumhuriyet sonrası İttihatçılar ortadan kalkar ancak saha Altınordu’ya kalmıştır.

1923 yılında Romanya’yla oynanan ilk milli maçtaki kalecimiz Nedim Kaleci Altınorduludur.

Fenerbahçeliler Raşit Beye stadı kendilerine satması için ısrar ederler. Raşit Bey onları red eder. Bunun üzerine 1927 yılında Maliye Bakanı olan Fenerbahçeli Şükrü Saraçoğlu, Meclisten ‘Aynı semtte iki takım varsa bu takımlardan üye sayısı fazla olan faaliyetini sürdürebilir’ şeklinde tek maddelik bir yasa çıkarttırır. Bu durumda üye sayısı çok olan Fenerbahçe faaliyetine devam edecek, İttihat Spor devam edemeyecektir. Altınordu ortada kalmıştır. Bu karar aynı zamanda Kadıköy’ün kulübünün Galatasaraylılara ait bir takım olmasını önlemiştir.

1922 yılında başlayıp 1951 e kadar devam eden Cumhuriyet Dönemi Liginde 1926-1927 sezonundan itibaren Altınordu İdman Yurdu yoktur.

Sahipsiz kalan Altınordu 1929 yılında Fenerbahçe ile birleştirilmiş, 1949 da Fenerbahçe’den ayrılıp Amatör kümede oynamaya başlamıştır.

   1960 lı Yılların Başında Altınordu İdman Yurdu Eski Fenerbahçe Stadında

Kulüp Hasanpaşa’dadır. Lig maçlarını eski tahta tribünlü Fenerbahçe Stadında yaparlar. Antrenmanlarını ise Acıbadem’de Batarya sahasında..

            1960 lı Yılların Başında 6 Oyuncusu Eski Fenerbahçe Stadında

Ancak 1970 lerde Kadıköy’de sahalara inşaatlar yapılınca Kulüp Bostancıya taşınır. 1988 yılında ise Cihat Uygun, Rıfkı Çolak, İhsan Sağlam, Muzaffer Koçak ve Hasan Ören tarafından satın alınarak Kartal Topselvi’ye getirilir.

Bugün 1. Amatör Kümede mücadele etmektedir.

108 yaşındaki Altınordu, 3 büyük kulübümüz kadar eskidir. Onlar kadar geçmişe tanıklık etmiştir. Bu tip kulüplerimize sadece Spor Kulübü olarak bakmamak gerekir. Onlar tarih kitabı gibidirler. 3 büyük kulübümüzün kapsamlı müzeleri vardır. Altınordu gibi kulüplerin de olması gerekir. Kadıköy’ün böyle önemli bir camiayı bünyesinden kaçırması affedilir bir şey değildir.

Kulübün yeni sahiplerinin bu tarihi kulübü sahiplenmelerine teşekkür etmek gerekir. Ancak Kulüp amblemini değiştirmeleri iyi olmamış. Keşke eski tarihi amblemini kullansalardı.

                    Yeni Amblem (Eskisi Yukardaki Fotoğraflarda Görülüyor)

1915 yılında ittihatçı Talat Paşa sadrazamken yani başbakanken Altınordu’nun başkanı oluyor. 1916 yılında Talat Paşanın maarif nazırı yani milli eğitim bakanı ittihatçı Doktor Nazım Bey ise Fenerbahçe’ye başkan oluyor. 1. Dünya Savaşı sonrası ittihatçıların idaresi son buluyor. Fenerbahçe cumhuriyetçilerle devam ediyor. Altınordu edemiyor.

1921 yılında Talat Paşa Almanya’da suikasta kurban gidiyor. 1922 yılında Doktor Nazım Bey Almanya’da suikasttan kurtuluyor ama 1926 yılında İzmir’de idam ediliyor. Talat Paşa’nın naşı 1943 de İstanbul’a getirilerek Abide-i Hürriyet tepesine defnediliyor. Doktor Nazım Beyin mezar yeri belli değildir.

Görüldüğü gibi Altınordu ile Fenerbahçe’nin tarihleri birbirine karışmıştır.

Söğütlüçeşmeden Hasanpaşa istikametine doğru her geçişimde sağ tarafta Altınordu Kulübünün tabelasını gözlerim arar. Altınordu İdman Yurdu Kadıköy’ün kent hafızasından silinmemelidir.
ARİF ATILGAN EKİM 2017





4 yorum:

  1. Çok güzel bilgiler edindik, sağ olasın...

    YanıtlaSil
  2. arif bey merhaba,kulübün şu anki başkanıyım;05323669465.hüseyin erkubilay.ararsanız kulüp detayları hakkında konuşabiliriz.selamlar

    YanıtlaSil
  3. Biz Selamiçeşme den 3 öğrenci arkadaş 1972 yılında Hasanpaşa Altınordu ya..katılıp ilk kez burada lisansiye olarak futbola başladık..o sezon bu kulüp çok zor şartlarda tamamladı ligi..finansör yoktu semtin ilgisi çok azalmıştı..fakat biz futbolcular tamamen amatör ruhla, (hemen hemen çoğu lise ve üniversite öğrencisi olan) maçları bitirdik..orta sıralarda yer almıştık ama bireysel olarak iyi futbolculara sahiptik evet bataryada antreman yapıp hafta sonu oynanacak maça kendi imkanlarımızla giderdik..bizim kümee daha sonraları Türkiye liglerinde oynayan Zeytinburnu ve Ümraniye takımları vardı vede biz onları dize getirmiştik..Kulüple sadece kaportacı Kudret ağbi ilgileniyordu..o da bıkınca sezon sonu ben dahil 5-6 futbolcu başka takımlara gittik..kulüpte o dönemlerde kuĺüp Suat 'ın sahibi tarafından satın alınıp önce Çiftehavuzlara bir yıl sonrada Bostancı ya getirildi..sanırım ondan bir kaç yıl sonrada halen devam etmekte olan Atalar a getirilmiş burada gayet güzel idare edildiğini duyuyor ve seviniyoruz ama Hasanpaşa ya mal olmuş bu takımın Kadıköy den gitmesi içimizi tarifsiz şekilde burkuyor..

    YanıtlaSil