5 Ağustos 2017 Cumartesi

SEL ÖNLEMLERİ
Arif Atılgan

Medyada sel ile ilgili 500 yıllık ortalama alınıp ona göre önlem alınması haberleri var. Herhalde daha sonra devasa çaplı kanalizasyonlar yapılması önerilecek. Hâlbuki herkesin örnek aldığı ABD de, özellikle sel ve fırtına afetlerine karşı önlem alınma maliyetinin afetin verdiği zarar maliyetinden fazla olduğu hesaplanarak önlem alınmaması kararı alınmış.

Biz bu anlamda neler yapmışız ona bakalım.

-Dereleri yok etmişiz. Dereler doğanın bize bahşettiği en sağlıklı yağmur suyu kanalıdır. Bizler altına beton döküp bir kısım suyun toprak tarafından emilmesini, kenarlarına beton döküp sokaklardan akan suyun içine girmesini ve üzerine beton döküp suyun buharlaşmasını önlemişiz. En önemlisi derelerin taşma alanlarını yok ederek, taşan suyun yerleşimleri basmasına davetiye çıkarmışız.

-Binaların bodrum katında arsanın tamamını kaplayan otopark yapımına izin vermişiz. Dolayısıyla yağan yağmur toprağa hiç gidememekte, olduğu gibi sokağa akmaktadır. Üstelik insanların çoğu arabasını yine sokağa park etmektedir.

-Cadde, sokak hatta parklarda bile toprak yok artık. Yağmur suyu zemin üstünde kalmaktadır.

-Sokakların tamamında, caddelerin bir kısmında yağmur suyu kanalı bulunmamaktadır. Yağmur suyunun sokakların sathından akarak caddedeki ızgaralara ulaşması düşünülmüş. Ancak su çok olunca kanal bacalarından kanalizasyona girmekte, bir süre sonra rögar kapaklarından yukarı fışkırmaktadır.  Yani sel olduğunda insanların içinde yürüyüp yüzdüğü su aslında atık su karışmış yağmur suyudur.

Doğayla zıtlaşmamayı prensip edinmeliyiz. En önemlisi afetlerin birer doğa mucizesi olduğunu bilmeliyiz.

ARİF ATILGAN AĞUSTOS 2017 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder