15 Mayıs 2016 Pazar

FUTBOLA EKONOMİK BAKIŞ

Borsada 3 Temmuz 2011 den bugüne kadar en çok kayıp %80 ile Galatasaray hisselerinde, en az kayıp %35 ile Fenerbahçe’de olmuş. Beşiktaş şampiyon olduğunda 168 milyon kazancı olacakmış, hisseleri ise yılbaşından bugüne % 135 kazanmış.

Anladığımdan değil. Bu bilgilerden hareketle şeytanın avukatlığını yapıp konuya matematikle bakmak istiyorum. Ekonomide büyük farklara tedbirli yaklaşılır. İstikrarlı rakamlar güvenlidir. Bu durumda Galatasaray’a tedbirli bakmak gerektiği, Fenerbahçe’nin ise daha güvenli olduğu görülüyor.

Beşiktaş’ın bugünkü yönetimi göreve geldiğinde kulübün iflas durumunda olduğu söyleniyordu. Bu kulüp hem stat yaptı hem de şampiyon oluyor. Gömü bulunduysa bir şey denemez.


Matematikle bakıldığında, yılbaşından bugüne %135 artan hisselerin önümüzdeki birkaç haftada biraz daha artacağı beklenmektedir. Yıllık faizin tek rakamlarda olduğu ortamda altı ayda %135 gelir insanı düşündürmelidir bence. Ekonomide, çıkan haberlerin önceden satın alındığı bilinir. Elinde hisse olanlar kulübün büyük yardım aldığı kişi veya kurumlardır herhalde. Dolayısıyla şu sıralarda satış yapanlar da bunlardır. Alanlar kimlerdir? Onlar da hem kulübe yardım yaptıklarını hem de kendilerinin kazanç sağladığını düşünen, borsa gibi konuları da pek bilmeyen iyi niyetli tribündekilerdir. Bir süre sonra hisseler gerçek değerlerine düştüklerinde bugün satın alanlar panikle satacaklar, satanlar geriye satın alacaklardır. Dolayısıyla tribündekiler yani şu sıralarda satın alanlar kaybedecekler. Diğerleri kazanacak, kulübe yardım parası toplanmış olacaktır.

Kimin kazanıp kaybedeceği bizi ilgilendirmez. Ortada yasalara aykırı bir durum yok. Ancak sonuca baktığımızda kulübün maddi sıkıntısı tribündekilerin katkılarıyla giderilmiş olacaktır. Büyük takımlardan birinin yok olmasının önlenmesi siyasete, toplum psikolojisine, her şeye yararlıdır. Belki de yöntem doğrudur.

Galatasaray da aynı sıkıntıları çekiyordu şampiyon olmadan önce.

Eğer bu yöntem doğruysa ve de Trabzon 4. Büyük olarak kabul ediliyor, o şekilde korunması düşünülüyorsa, önümüzdeki yıl büyük ihtimalle şampiyon olacaktır. Diğer yandan Galatasaray‘ın bu yıl Avrupa’ya gidebilmesi için Türkiye Kupasını alması şart olursa, finalde Fenerbahçe’yi yenecek ve kupayı kazanacaktır.

Fenerbahçe’nin taraftarının da içinde olduğu camiası kulübe ekonomik sıkıntı çektirmiyor. Vergisini ödüyor, stadını yapıyor, en zor durumda flaş transferler gerçekleştiriyor ve hala başka yatırımlar yapabiliyor. Bu kulübün yok olmayacağı kesindir. İkinciliklerle devamlı gündemde olabilecek, lige renk ve fiat kazandıracaktır. Durumun siyasete, toplum psikolojisine ve başka şeylere zararı yoktur. Yani sorun yoktur. Sadece 4. Yıldızı takmazsa bazı sorunlar olabilir. Bunun için bir sonraki yıl şampiyon olması gerekecektir.

Şampiyonu Kutlarım.
ARİF ATILGAN MAYIS 2016


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder