13 Nisan 2015 Pazartesi

Haydarpaşa



HÜGNEN
Arif Atılgan

Alman uyruklu olan Edouard Huguenin 1856- 1926 yılları arasında yaşamıştır. Kısaca Bay Hügnen olarak tanınmış olan bu kişi Haydarpaşa Garı’nın ilk Genel Müdürü olarak tarihe geçmiştir. 1890 yılında İdareye Umum Müdür sekreteri olarak girmiştir. Ancak daha sonra, kitaplarda yazılanlara göre ‘amirlerinin ayaklarına karpuz kabuğu koyarak birer birer yerlerine geçmiştir’. Bu şekilde İdarede yükselmiş ve 1908 yılında yeni açılan Haydarpaşa Garı’na Umum Müdür olmuştur. 1920 yılında TBMM nin kurulmuştur. 1923 yılında TBMM tarafından Haydarpaşa Garı Umum Müdürlüğüne atanan Behiç Erkin’in görevi devir almasına kadar işine devam etmiştir.

                                                                       Bay Hügnen

Kendine özel bir karakteri olan Hügnen, yine kitaplarda yazılanlara göre, Kumpanya Müdürlerini karşısında ‘el pençe divan tarzında titreterek durdurabilen’ bir kişilikte idi. Kendisine, Bostancıda deniz kıyısında bulunan 11 dönümlük arazi içersine bir kâşane yaptırmıştı. Buraya, yaz mevsimlerinde Haydarpaşa Dalgakıranının iç tarafında bağlı olan yatıyla, kış mevsimlerinde ise banliyö trenindeki özel kompartımanında giderdi. Kış mevsiminde trenden Bostancıya indiğinde, orada kendisini bekleyen fayton onu köşküne götürürdü. Bu köşkün içersi de o zamanın yerli ve yabancı eşyalarıyla oldukça lüks bir şekilde tefriş edilmişti. Bu evin inşası sırasında görevlilere, buraya malzeme taşıyan vagonlardan somaj (müşteri emrinde bekleme ücreti ) ücreti alınmamasını yazılı olarak emredebilmiştir. Yani görevini kötüye kullandığını belgelemekten çekinmeyecek kadar cesareti olan bir karakterdedir. O yıllarda İsviçre Demiryolları Umum Müdürleri aylık 44- 45 Osmanlı Lirası maaş alırken Hügnen 400 Osmanlı Lirası maaş almaktadır.

Bazı yazılarda, Bay Hügnen’in kışlık evinin Taksimde şimdiki AKM’nin bulunduğu yerde olduğu ifade edilmektedir.

                     Taksimde AKM nin Önünde Hügnen’in Kışlık Evi Olarak Bilinen Bina.

Edouard Huguenin, 1923 yılında makamının elinden gitmesinden sonra sağlığının da bozulması sebebiyle Ülkesine dönmüş ve 1926 yılında ölmüştür.  
ARİF ATILGAN HAYDARPAŞA KİTABI




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder