1 Nisan 2015 Çarşamba

Haydarpaşa



HAYDARPAŞA’NIN KADIKÖY’E ETKİLERİ
Arif Atılgan

Haydarpaşa Garı sadece ulaşımla ilgili olarak İstanbul’a ve Kadıköy’e etki etmemiştir. Burada çalışmış olan Alman, İngiliz, İtalyan uyruklu insanlar özellikle Kadıköy’de yoğun olarak yaşamışlardır. Bu insanlar, Kadıköy’de daha önce de yaşamakta olan Levantenler ve diğer gayrimüslim vatandaşlar ile birlikte çevrelerine kültürel bakımdan etki etmişlerdir. Onların sosyal yaşamları ile Kadıköy’ün yerli halkının sosyal yaşamları birleşmiş ve buraya özel bir sosyal yapı oluşmuştur.

                       Haydarpaşa Kadıköy’e Siluet Değerinden Başka Etkilerde de Bulunmuştur.

Daha sonraları 1970 li yıllara kadar Kadıköy’e yerleşen insanlar ise çoğunlukla İstanbul’un Avrupa yakasından bu yöreye gelmişlerdir. Yani 1970 li yıllara kadar Kadıköy’e gelenler, önce kırsal kesimden İstanbul’un Avrupa yakasına yerleşmişler, daha sonra Kadıköy’e taşınmışladır. Yani kentli olduktan sonra Kadıköy’e taşınmışlardır.

1900 lü yılların son 30 yılına kadar Kadıköy’de, yukarıda saymaya çalıştığım sosyal ve kültürel yapı bozulmamıştır. Bu sebeple Kadıköy’ün insanı daha bir kentlidir diyebiliriz.

Bu anlamda, Haydarpaşa dolayısıyla buraya gelmiş olan Alman, İngiliz ve İtalyanların Kadıköy’deki bazı binalarını inceleyebiliriz.
ARİF ATILGAN HAYDARPAŞA KİTABI






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder