12 Şubat 2015 Perşembe

Yeldeğirmeni



TAŞLIBAYIR SOKAĞI’NIN ALTINDAKİ KÂGİR EV
Arif Atılgan

Bugün yerinde olmayan bu ev Taşlıbayır Sokağı’nın Haydarpaşa Çayırı Caddesi ile kesiştiği noktanın sağ köşesindeydi. Burada Fecr-i Ati’nin aşk şairi Tahsin Nahid oturmuştu. Aslında ev 1887-1919 yılları arasında yaşayan Tahsin Nahid’in annesinin eviydi. Bugün bu evin yerinde bir apartman bulunmaktadır. Asıl adı Hasan Tahsin olan duygulu genç karşılıksız kalan bir aşk dolayısı ile Nahid adını alacaktı.


                    Taşlı Bayır Sokağının Alt Tarafındaki Tahsin Nahid Beyin Annesinin Evi

Hayatı çeşitli aşklarla geçen Tahsin Nahid romantik yapısıyla her zaman aşk konusunu işleyecek ve öyle anılacaktı. Bu sebepten olsa gerek Büyükada da Nizamdan geçen çamlıklı yola ‘Aşıklar Yolu’ adını da o vermişti.

Tahsin Nahid ve eşi Şefika’nın önce Asaf isimli bir oğulları olacak ama fazla yaşayamayacaktı. Ancak ikinci çocukları uzun ömürlü bir kız olacaktı. Bu kız herkesin tanıdığı İngiliz Edebiyatı Profesörü ve yazar Mina Urgan’dı.

Şefika Hanım kızını dünyaya getirdikten bir müddet sonra verem hastalığına tutuluyor ancak uzun tedavilerden sonra iyileşiyordu. Duygulu şair ve eski futbolcu Tahsin Nahid ise bir boğaz hastalığından 32 yaşında ölecekti.
ARİF ATILGAN YELDEĞİRMENİ KİTABI


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder